Yeniden seçilen Komisyon Başkanı Von der Leyen Perşembe günü Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Filistinli sivillerin acılarına “insanlığın tahammül edemeyeceğini” söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazze'deki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu ve “kan dökülmesinin artık durması gerekiyor” dedi.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan oylamada 401 oy salt çoğunluğuyla yeniden cumhurbaşkanı seçilen Ursula von der Leyen, 5 yıl daha görevde kalmaya devam edecek.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin konuşan von der Leyen, “Çok açık olmak istiyorum. Gazze'de akan kanın artık durması gerekiyor. İsrail'in, İsrail'in vahşi terörüne tepkisi sonucu çok sayıda çocuk, kadın ve sivil hayatını kaybetti. Hamas “.
Fransa'nın Strasbourg kentinde milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, “Gazze halkı artık buna dayanamaz. İnsanlık artık buna dayanamaz” dedi.
İsrail ile Hamas arasındaki savaş, 7 Ekim'de Hamas militanlarının sabahın erken saatlerinde İsrail'e girip en az 1.200 sivili öldürmesi ve 240'tan fazla rehine almasıyla başladı.
Bugüne kadar 38.600'den fazla Filistinli öldürüldü. Gazze'deki yetkililer sivil mağdurlar ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.
Komisyon başkanı Ursula von der Leyen daha önce İsrail yanlısı olmakla suçlanmıştı.
Strasbourg'da liberal Renew Europe grubundan dört İrlandalı milletvekili bu hafta parti sınırlarını yıkmaya ve von der Leyen'e karşı oy kullanmaya karar verdi.
Böyle bir milletvekili olan Barry Andrews şunları söyledi: “Siyasi el kitabınızı okudum. Grup toplantılarımızda katkılarınızı dinledim. Ancak ne yazık ki, özellikle siyasi konularda herhangi bir değişiklik olduğunu düşündürecek hiçbir şey görmedim. Gazze.”
Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin çatışması konusunda derin bölünmüş durumda.
Von der Leyen İsrail konusunda neden eleştirildi?
Hamas'ın İsrail'e saldırısı von der Leyen tarafından “terörün en aşağılık biçimi” olarak yorumlandı.
Belçika'nın Brüksel kentindeki Avrupa Komisyonu genel merkezine İsrail bayrağı asıldı.
Hamas saldırısından bir haftadan kısa bir süre sonra von der Leyen, İsrail ile dayanışmayı göstermek için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Başkan Isaac Herzog ile bir araya geldi.
Bu ziyaret sırasında şunları söyledi: “Bu tarif edilemez trajedinin tek cevabı var: Avrupa İsrail'in yanındadır ve İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkı vardır.”
Leyen'in destek açıklamaları, Filistin halkının acılarını öne çıkarmadığı için tek taraflı olarak yorumlandı.
İsrail, ziyaretinden birkaç gün önce Gazze Şeridi'nde “topyekün kuşatma” ilan etmişti.
Von der Leyen'in İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin yorumları olumsuz tepkiler alsa da, bunların Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı Ukrayna yanlısı birleştirici tepkisiyle çeliştiği görüldü.
Hamas, ateşkes ve rehine değişimi görüşmelerinin Gazze'deki son saldırılar nedeniyle kesintiye uğrayabileceği konusunda uyardı.
Son dönemde İsrail ile Hamas'ın ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğuyla ateşkes anlaşmasına yakın olduğu görülüyor.
Ancak Hamas, İsrail'in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirme taahhüdünde bulunması yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul ettikten sonra bile sorunlar devam ediyor.
Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını sağlamasını istiyor.
İsrail ise Hamas'la savaşı bu haliyle sona erdirecek bir anlaşmayı reddediyor.
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 binden fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84 bin 700 kişi de yaralandı.
Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.